Fint sovrum i lugna pasteller

Sluta snooza – det är World Sleep Day!

Idag är det internationella sömndagen och det uppmärksammar vi med lite bilder på sovrum från bostäder vi förmedlar!

Snoozar du och drar täcket över huvudet eller skuttar du upp ur sängen varje morgon, utvilad och redo att ta tag i dagen? Att få tillräckligt med sömn är avgörande för en god hälsa, både fysisk och psykisk. Om du har svårt att sova kan du ta till nedan knep:

7 tips för bättre sömn

  • Se till att träna regelbundet, men inte för sent på kvällen.
  • Undvik socker och koffein på kvällen – ta en kopp örtte istället!
  • Se till att du får i dig tillräckligt med magnesium, B-vitamin, L-teanin (finns i grönt te eller i tablettform) och L-tryptofan (finns i proteinrika livsmedel). Ät ett par timmar före sänggående, och inte för nära inpå. Det är svårt att somna hungrig eller övermätt!
  • Lyssna på lugn musik innan sänggåendet, det hjälper dig att stressa ner! Andra avslappningstips är yoga, ett varmt bad, andningsövningar och mindfulness. Att skriva av sig fungerar också för vissa!
  • Skaffa dig en sömnrutin – gå och lägg dig och gå upp samma tid, gärna oavsett dag i veckan! Det gynnar sömnkvalitén.
  • Många teorier visar på att du har bäst nytta av sömnen mellan 22-04, så försök få dina timmar där!
  • Se över din sovplats – det ska vara mörkt och lagom svalt, 18-20 grader är en bra temperatur. Låt gärna en wake-up light väcka dig varsamt på morgonen! Det finns också appar som väcker dig när din sömn är som minst djup mellan ett styrt tidsintervall på morgonen.

Och naturligtvis vill du ha det fint i sovrummet! Låt rummet vara en plats för återhämtning och vila. Kasta ut teven och se till att det är ombonat och fritt från störande intryck. Här ska du bara koppla av!

Fina sovrum

Just nu förmedlar vi bland andra nedan sovrum! För musen över/klicka på bilden för att se adressen. Bostäderna hittar ni sedan på www.bostadco.se  så länge de finns kvar hos oss…

Skippa mobilen i sovrummet

Det finns också undersökningar som visar att sociala medier ger sämre nattsömn – hela 61% tar med sig mobilen till sängen och både ljuset från skärmen och aktiveringen av tankar i hjärnan uppges vara orsaken till att de får svårare att somna (sömnbrist) och sover oroligare.

Sömnen ska vara tillräckligt lång, obruten och tillräckligt djup för att göra full nytta. Har du problem att sova rekommenderar vi att du söker hjälp – du är långt ifrån ensam! 45% av världens befolkning uppges lida av någon form av sömnstörning.

Fakta:

Internationella sömndagen instiftades av World Association of Sleep Medicine (WASM) och syftar till att uppmärksamma sömnrelaterade problem i skola/arbete, trafik, sociala sammanhang etc. World Sleep Day som den heter på engelska hålls en gång om året, på olika datum varav nästa blir 15 mars 2019 och 14 mars 2020.

Här på World Sleep Societys hemsida hittar du experternas förklaringar och tips! 

Hormonerna melatonin, serotonin och kortisol påverkar sömnen! På kvällen ökar melatoninet i kroppen – vilket gör dig trött! Hormonet produceras bäst när det är riktigt mörkt! Du vaknar sedan av kortisolet – nivåerna är högst mellan 6-8 och tipset är att gå upp då! Hormonet frigörs också av träning och stress (inte bra när man ska sova med andra ord…) Serotoninet påverkar sömnen och lugnet. Låga nivåer är vanliga vid depression och stress – vilket gör att du får sömnproblem. Lugn musik och avslappningsövningar kan höja serotoninnivåerna.

Bilderna är tagna av vår fotograf Fredrik Andersson på xcLens i samband med förmedling

Sov gott!
/Jessika på Bostad&Co

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.