Earth Hour 2018 - WWF - #earthhour

Bostadsnytt v 11 – stort fokus på ekonomi!

Den här veckan har nyheterna på bostadsmarknaden främst dominerats av att deklarationen öppnade och att Enkla utmanar storbankerna med en ränta på 0,95%. Det har också handlat mycket om huruvida bopriserna går upp eller ner och om detta tvistar de lärda. Imorgon lördag är det Earth Hour och vi passar på att ge lite tips på hur du sparar el där hemma – bra för plånboken och miljön!

Deklarera din bostadsförsäljning

I tisdags öppnade deklarationen och du som har digital brevlåda kan godkänna den senast 28/3 för att få pengar redan i april!  Senaste datum för att skicka in din inkomstdeklaration är 2 maj.

Du som sålt en bostad ska deklarera försäljningen året efter det kalenderår som du skrev köpekontrakt. Så sålde du under 2017 är det dags nu!

Räkna ut vinst eller förlust av bostaden – det finns en beräkningshjälp på Skatteverkets hemsida här som är enkel att använda. Här finns även en guide för att räkna ut avdragen för dina förbättringsutgifter! Vid vinst kan du om du vill ansöka om uppskov, även detta går att läsa om i Skatteverkets uppskovsguide. Ett tips att ta med sig är att om du idag väljer att göra uppskov och i framtiden säljer med förlust så kan du kvitta vinst mot förlust…

För dig som hellre ser en informationsfilm kan göra det här! 

Annat värt att veta: 15 juni får du ditt beslut om fastighetstaxering om du har en digital brevlåda. Annars får du det 2 juli istället.

Om du sålt din bostad genom oss så hjälper vi dig med att räkna fram din vinst/förlust! Bara kontakta den mäklare som hjälpte dig – det kostar ingenting! 

.

Enkla utmanar storbankerna

I veckan har det talats mycket om Enkla som utmanar storbankerna med sina 0,95% i ränta på lån bundna i 3 år. Enkla vänder sig bara till personer som redan har lån i andra banker, alltså inte till förstagångsköpare. Belåningsgraden får vara max 85% och lånebeloppet max 5 miljoner.

Innan du kastar dig över en låneansökan till Enkla (eller någon av de andra nya uppstickarna) kan det vara bra att känna till och sätta sig in i villkoren. Enklas lån är bundna i 3 år, med allt det innebär samt kan de inte idag garantera att lånet förlängs. Den garantin får man aldrig, men risken är högre hos nya aktörer varnar kritikerna.

Oavsett vad du väljer kommer Enkla att ruska om branschen om man får tro förespråkarna!

 

Earth Hour 2018 - WWF - #earthhour

Earth Hour engagerar för 11 året

Lördag 24/3 är det dags igen – årets klimatväckarklocka! Symboliskt släcker vi ljus och elektriska apparater mellan 20.30-21.30 och manifesterar mot miljöhoten, det handlar alltså inte om att spara el. Earth Hour handlar om att förena människor i engagemanget för vår planet! I år vill man att timmen blir startskottet för ett mer planetvänligt liv. Tycker även ni att det pratas mer och mer om klimatfotavtryck, om att vara klimatsmart och klimatkompensera? Det är bra, för det behövs snabba förändringar av vårt levnadssätt, världen över, för att stoppa den globala uppvärmningen. På Världsnaturfondens hemsida får vi tips på hur vi kan leva mer planetsmart genom att tänka på hur vi reser, äter, bor, sparar och konsumerar.

En av mina favoritfilmer är WWFs officiella film för Earth Hour från 2012. Den är magisk och visar det globala engagemanget när världen släcker ner! 

Mer om WWF, Earth Hour och fler filmer hittar du här! 

wwf.se/earthhour

Så här kan du spara el (och pengar och klimat!)

  1. Välj rätt elbolag – såklart! Se över ditt avtal och välj gärna miljövänlig el.
  2. Sänk temperaturen hemma med en grad (eller byt fönster och slipp kallras). Blockera inte elementen utan låt värmen sprida sig. Ett tips är också att låta ugnsluckan vara öppen när du lagat mat och låta överskottsvärmen bidra till rumsvärmen. Snabbvädra effektivt i korsdrag, 10 min räcker.
  3. Se över din belysning och välj i första hand LED-lampor när det är dags att byta. Installera ljussensorer, rörelsevakter, timers och släck lampor och eluttag som inte används. En timer på laddaren till din telefon etc är också smart, även sett ur ett brandriskperspektiv!
  4. Välj rätt vitvaror. A+++ är bra ur energisynpunkt! Håll rätt temperatur i kyl (+5) och frys (-18) så håller både ekonomin och maten längre – vilket också är klimatsmart då du inte behöver kasta gammal mat utan hinner äta upp den. Full frys drar mindre ström, köp därför inte större frys än du behöver. Torka tvätt ute och kör alltid fulla maskiner tvätt och disk.
  5. Köp rätt elprodukter, som TV och dator till exempel. Stäng av med strömbrytare och låt inte allt stå på i stand by-läge. Särskilt inte om du reser bort.
  6. Varmvatten är en energitjuv – korta duschar, snålspolande munstycken, låt inte varmvattnet spola i onödan och tvätta i lägre temperaturer.
  7. Sätt timer på golvvärme och handdukstorkar om du kan, de behöver inte stå på dygnet runt.

Du har säkert fler tips som du kan dela med dig av! När vi pratar om det så tänker vi själva på det – och skapar en positiv spiral! Tänd ett ljus på lördag och fundera på hur du vill bidra till en bättre värld!

Kram Jessika på Bostad&Co

Ps. Missa inte sommartiden om du ska på visning på söndag! Vi ställer fram våra utemöbler och därmed även klockan! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.