Vilken flyttkarriär är din? Vi listar sju stycken!

Vi fortsätter våra funderingar kring Kairos Futures rapporter om Morgondagens boende- och flyttmönster från hösten 2016 och landar i att Halmstad måste vara Sveriges bästa plats att bo på!

”En inrikes flytt är inte en flykt, det är att göra karriär” säger man i rapporten Varför flyttar vi? Hela 84% är nöjda med platsen där de bor jämfört med 82% som är nöjda med sina liv. Bara 14% uppgav att de flyttade från något man inte uppskattade snarare än till något man eftersträvade. Man gör flyttkarriär – inom ett eller flera områden.

De vanligaste 7 flyttkarriärerna är följande

  1. Platskarriär – platsen i helhet är så attraktiv att man flyttar dit! (50% motiveras av detta)
  2. Bostadskarriär – man flyttar för att få en bättre bostad! (44%)
  3. Framtidskarriär – framtidsutsikterna på platsen man flyttar till bedöms vara bättre! (33%)
  4. Avståndskarriär – man flyttar för att få minskade avstånd och restider! (20%)
  5. Arbetskarriär – man flyttar till/med ett jobb! (18%)
  6. Återkomsten – man flyttar hem igen! (15%)
  7. Relationskarriär – man flyttar på grund av partnerns skäl! (13%)

Relationerna till familj, fritid och vänner har blivit viktigare än arbetet, vilket gör att färre motiveras av att flytta på grund av nytt arbete/företagsflytt. Nummer fem backar därför till förmån för en karriär inom bostad- och avståndskarriärerna. Fler och fler kan tänka sig att pendla till arbetet, medan andra tröttnar på just detta.

En attraktiv plats att bo på

Rapportdelen Vad är en attraktiv plats? tar upp platsvärden kopplade till nummer 1 ovan. Vilken plats som är viktig och som vi vill flytta till beror på livsstil och livsfas. Alla vill ha närhet, men till vad varierar beroende på vem man är, men att närheten gäller tid och inte antal meter är gemensamt. Vissa söker närhet till natur andra till kommunikationer, kollektivtrafik och kulturliv. Det är livsstilen som avgör platsen och denna blir allt mer komplex – vi söker oss till mindre gemenskaper baserade på intressen, förmågor och värderingar snarare än till de stora kollektiven. Typen av bostad man väljer är mer eller mindre funktionell alternativt något som uttrycker ens identitet.

Vår slutsats

Halmstad har förmånen att som stad kunna erbjuda en attraktiv miljö för många. Här finns staden inom kommungränsen och närheten till större städer som Göteborg, Helsingborg och Malmö inom pendlingsavstånd. Här finns också den omedelbara närheten till naturen och det hav som många attraherar bostadsarketypen ”Flotta lyan” i sista rapporten som vi skrev om i tidigare blogginlägg. Vi får en mikromiljö att arbeta med i vår stad – vilket vi som mäklarkontor finner oerhört spännande!

Att det på sista raden handlar om att hitta harmoni i hemmet är något vi på Bostad&Co alltid strävat mot – hemlängtan är något vi alla bär på – vi vill att den för dig ska handla om den plats du längtar hem till när arbetsdagen är slut, dvs ditt eget hem där du bor idag! Bor du inte där hjälper vi dig gärna att hitta dit – kontakta oss redan idag!

Läs tidigare inlägg i ämnet

Länkar till rapporterna:

Kairo Futures rapport: Morgondagens boende och flyttmönster, del 1

Kairo Futures rapport: Morgondagens boende och flyttmönster, del 2

Kairo Futures rapport: Morgondagens boende och flyttmönster, del 3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.