Patrik Ferdinandsson, Fönsterbolaget i Halland, Norlux Fönster. Bild: Jessika Nilsson

Hur ser du ut egentligen? Kanske dags att byta fönster!

Om du har ett hus som är byggt mellan 1950- och 1980-talet så vill du troligen byta fönster nu. Kvalitén på fönster från 70- 80-talen, och faktiskt ända in på 90-talet var inte mycket att hänga i granen. Annat är det med dagens fönster som kan hålla i 65 år om du sköter dem rätt! Vi har träffat Patrik Ferdinandsson på Fönsterbolaget i Halland (NorLux Fönster) för att snacka fönster med folk som kan! 

-Grundbehovet att byta fönster uppstår när du börjar fundera på att underhålla dem, inleder Patrik när jag frågar honom om när man generellt byter sina fönster.
Att skrapa och måla fönster är nämligen både tidskrävande och kostsamt.
-Räknar man dessutom in energibesparingen man gör när man byter ut sina gamla fönster mot nya så har man räknat hem jobbet ganska snart, menar Patrik och förklarar att man får ett tystare och varmare inomhusklimat med en jämnare temperatur på köpet.
Enligt Energimyndigheten läcker ca 35% av energin ut genom fönster och dörrar och man behöver inte räkna länge för att förstå att det Patrik säger stämmer.

Energiförlusten kan också upplevas obehaglig rent fysiskt. Kallras uppstår när ett kallt fönster kyler den varmare luften närmast innanför, som då blir tyngre, sjunker till golvet och skapar drag och luftrörelser som gör att man upplever rummet som kallare än det är. Med energifönster försvinner denna effekt vilket ger ett behagligare inomhusklimat och gör att man inte i onödan höjer temperaturen för att kompensera upplevelsen av att det är kallt och dragigt. En annan effekt är strålningsdraget som gör att din kroppsvärme transporteras mot ett kallare fönster och gör att du upplever ett kalldrag när du står nära det. Effekten uppstår när skillnaden överstiger ca 15 grader och ju större den kalla ytan är desto mer fryser du. Även detta slipper du med energifönster.

Man byter nästan uteslutande alltid hela fönstret, inklusive karm, båge och glas. Gamla fönster fungerar dåligt och oftast har glasen blivit så repiga att det inte längre går att putsa dem fina. Att då ge sitt hus nya isolerade fönster är ett lyft som är svårt att beskriva innan man sett resultatet själv, och huset uppfattas genast som betydligt yngre efteråt, en effekt som ofta uteblir i en renovering där man kanske har gjort allt annat men uteslutit fönsterbyte.
-Sedan ska man vara medveten om att priset på arbetet höjs med tiden och att dagens fönster inte slits på samma sätt som gamla, vilket gör fönsterbytet till en god investering som höjer husets värde under en längre tid jämfört med andra renoveringar. Särskilt med tanke på dagens ROT-avdrag, fortsätter Patrik och menar att det kan vara billigare att byta fönster idag än om några år.

Vilken tid på året är bäst för fönsterbyten då undrar jag och tänker inte helt osökt med tanke på årstiden på kalla vinterdagar och öppna hål i fasaden, och Patrik förklarar,
-Det tar inte mer än 10-15 minuter från det att vi börjar lyfta ut fönstret tills det nya sitter på plats i hålet! Och vi byter ett i taget. Men det är klart att det blir lite kallare inomhus det första dygnet om du byter ut många fönster en kall vinterdag. Men sedan blir det desto varmare! lägger han till med ett leende.
Många tycker dessutom att det är skönt att inte göra just fönsterrenoveringen mitt i sommaren när det är så mycket annat man vill fokusera på då. Gäster till exempel. Trots allt så är det lite skräpigt och bullrigt att byta fönster, karmar och lister. Byter man dessutom till smalare lister ska det till en målare innan leveransen. Skönt att inte ta semesterdagarna till det utan låta snickarna sköta sig själva därhemma.

Ta hjälp av någon som kan!

Patrik Ferdinandsson hade arbetat som installatör i 10 år när han erbjöds jobb som säljare hos en stor och etablerad fönsterleverantör. Med en pappa som byggmästare hade han koll på det där med hus och byggde även sitt eget 2001. Efter en tid i fönsterbranschen såg han stora möjligheter att bygga upp en egen verksamhet och grundade år 2010, tillsammans med sin bror Markus Irdal, Fönsterbolaget i Halland AB som säljer NorLux Fönster. Idag har de 11 anställda och är Hallands största fönsterbytare med ca 2500 fönster (+/-100) om året. Framgången ligger i noggrannheten i beställningen, de är ytterst noga med att gå igenom alla detaljer så att det blir rätt och ser sedan till att leverera i tid. Allt är 100% kundanpassat och noga mätt och utvalt. Ledorden är att ett fönsterbyte ska bli bättre än man tänkt, vilket de också garanterar att det blir!
-Vi håller hög kvalitet till ett bra pris och tål att jämföras med, säger Patrik och låter stolt.

Vad är viktigt att tänka på när man byter fönster?

Det finns fönster och det finns fönster. NorLux Fönster består av ett vakuumimpregnerat trä som skyddats med svamp- och rötmedel för bättre och långvarigt skydd. Detta är utvändigt klätt med en aluminiumprofil som pulverlackas i valfri färg och som därmed kan matchas med husets plåtarbeten på ett smakfullt sätt. Fönstret är också underhållsfritt i den bemärkelsen att du inte behöver ”måla om” dem etc.
-Dock kan man välja att vaxa dem en gång varje vår, så rinner smutsen av dem med lätthet och de håller sig rena och snygga, tipsar Patrik. Väljer du ett snabbvax typ ”Hagmans” (ett bilvax) så slipper du till och med polera och jobbet går som en dans!
Vill du att fönstret ska se ut som ett träfönster väljer du bara en matt vit lack så blir det svårt att se skillnad till och med för ett tränat öga. Invändigt är fönstret i trä vilket ger ett mjukare intryck i interiören.

Välj ett fönster med lågt U-värde, vilket beskriver fönstrets isoleringsförmåga. Ju lägre värde, desto bättre och det får gärna vara under 0.9 (energiklass A). Standard för ett energieffektivt fönster är treglasfönstret som inte bara isolerar utan som också stänger ute ljud. Det har tre tätt sammanfogade glas med mellanliggande metallskenor där de förseglade mellanrummen är fyllda av luft eller ädelgas. I NorLux Fönster är den gasen argon, en tung gas som inte rör sig lika lätt som luft, vilket ger en isolerande effekt. Det sitter också en lågemissionsfilm på glaset som släpper in solenergi men inte ut i samma grad. Värmen stannar inomhus. Filmen gör också att ljusinsläppet minskar lite så räkna med att det blir aningen mörkare inomhus om du tidigare haft ett enklare fönster.

Andelen solvärme som kommer in i ett rum kallas solenergitransmittans och detta värde bör vara minst 52%. Dagsljustransmittans (andel dagsljus som passerar fönstret) bör vara minst 63%. Stora fönster i söderläge kan ha ett lägre solenergitransmittans för ett behagligare inomhusklimat.

Källa: Energi&Klimatrådgivningen

Även karm och båge behöver vara täta liksom tätningen vid själva monteringen. Karmen kan släppa igenom mer kyla än själva fönstret, så detta är det minst lika noga med som själva glaset – som kommer i en uppsjö varianter!

NorLux Fönster har ett högt Pascalvärde vilket innebär att de testats för och klarat höga påfrestningar från vind- och vattentäthet i extrem testmiljö. Lister och beslag är täta och virket är vridstyvt vilket gör att de håller för väder och vind även i svåra klimat, som ett halländskt till exempel.

När det är kallt ute och varmt inne kan det tidiga mornar uppstå kondens på ett energiglas. Detta påvisar den goda isoleringen och är inte skadligt utan brukar försvinna på förmiddagen. Kondens på insidan däremot skvallrar om dålig ventilation.

OBS!! Att tänka på innan du beställer dina fönster är att om bytet förändrar fasaden eller påverkar byggnadens karaktär så kan det krävas bygglov! Kontakta byggnadskontoret för att få klarhet i vad som gäller just för dig!

Gör rent dina fönster på rätt sätt!

-Mjuka trasor, ren torr fönsterskrapa och bra produkter är viktigt för resultatet, och vanlig fönsterputs funkar bra! tycker Patrik när jag menar att jag tycker att det är hopplöst att putsa fönster.
Mycket vatten hjälper till, och sen jobbar man uppifrån och ner och torkar med torra handdukar. Och så höjer han ett varningens finger,
-Använd ALDRIG den där gröna svampen du har hemma i köket på fönster! Det ger garanterat små repor som syns i solljuset.

När man precis bytt sina fönster ser man ringarna efter verktygen som använts för att få fönstren på plats. Då kan man polera glaset med spishällsrengöring.
-Det får bort oxiderna på glaset, tipsar Patrik. Dessa försvinner annars efter några fönsterputsningar ändå.

Glöm inte att underhålla fönsterkarmar och bågar också! Med lite snabbvax typ ”Hagmans” varje vår på dina aluminiumbågar så slipper både att polera (som med ett hårdvax) och det onödiga slitaget från väder och vind!

Bästa tipsen för fönsterbytet!

  • Ta dig tid att tänka igenom fönsterbytet ordentligt innan du tar kontakt med leverantören.
  • Tänk igenom alla detaljer innan besöket/beställningen – vill du ha fasta eller öppningsbara fönster? Vilken färg ska de ha? Vill du ha ett komplett arbete utfört eller ska du göra något själv?
  • Jämför offerterna noga, och framför allt Förstå Din Offert! Vad ingår? Man tror lätt att man får samma, men det är långt ifrån säkert.
  • Ställ frågor! Jämför. Fråga igen!
  • När du väl bytt fönster, se till att justera värmesystemet så att du får effekt i energianvändningen!
  • Se till att du inte försämrar husets ventilation när dina fönster blir täta. Bäst fungerar ett hus med täta fönster med till- och frånluftsventilation eftersom en del av självdraget sitter i att fönstret inte är riktigt tätt.

Vi kan varmt rekommendera att du tar kontakt med Patrik om du funderar på fönsterbyte!

PatrikFerdinandsson1

Du hittar hemsida och kontaktuppgifter här: Fönsterbolaget i Halland

Bilder: Jessika Nilsson (bilder på Patrik och röda stugor) Patrik Ferdinandsson (resterande) 

Lycka till!
/Jessika på Bostad&Co

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.