Mia Wede

Rock’n Roll, brylcréme och hembiträden i bevarad 50-talsvilla!

Efterkrigstidens Sverige. Ut med det gamla och in med det nya – optimismens årtionde präglas av lust och färg. I byggnationen är det homogena och importerade material som råder, teak, mahogny och Kolmårdsmarmor. Det är 50-tal. Amerikansk rock´n roll skvalar ur radion och husmodern bakar pajer för glatta livet i sitt förkläde och lagda hår – och kaffet serveras i Stig Lindbergs porslin!

Om byggnadsvård och om att lyfta huset i tidens anda

Det går att säga mycket om 50-talet och vi har träffat Mia Wede för att skrapa lite på ytan. Mia började utbilda sig till arkitekt, skolade om sig till läkare och är totalt förälskad i stiltypiska bostäder. Familjen sålde sin 50-talsvilla i sjukhusbacken via Bostad&Co, till förmån för en 30-talsvilla. Och visst blir det mycket 30-tal nu, men samtidigt säger hon bestämt
-Ingen vill bo i ett museum, det motsätter jag mig skarpt. Man ska ta vara på de detaljer man gillar och blanda det med sin egen stil och smak.
Hon kallar det att slipa diamanten.

Det bästa med femtiotalet, enligt Mia, är de fina materialen. Hon talar om dem med kärlek i rösten,
-Femtiotalet är ett tacksamt årtionde på det sättet, det var så rejäla material som håller än idag!
Byggnadsmässigt är det sällan några större problem med ett femtiotalshus och interiört var det varmt och mustigt i färger och former. Det var fiffiga lösningar, specerifack i glas i köken, bulliga former på vitvarorna och inspirationen flödade in från väst.

Familjen Wede hade inte alls tänkt att köpa ny bostad, de trivdes bra där de var. Men så dök huset på Fogdegatan upp och Mia och hennes man Oskar gick igång på historien det bar på. 1953 ritades huset på uppdrag av Halmstads Järnverks AB. Alla handlingar sedan huset uppfördes finns kvar.
-Det har framkommit att man troligen använt sig av en tävling mellan arkitekter att rita upp huset, som blev det vinnande bidraget.
Man har i alla år bevarat flertalet ursprungliga detaljer, även om många av dem var dolda för blotta ögat just där i köpögonblicket, och paret Wede har förstärkt och renoverat med byggnadsvård som främsta anledning.

Kärleken till ett kök i karamellpastell

Blandaren i köket är i borstad stål från danska Vola, design Arne Jacobsen.
-Att lägga pengar på en blandare tycker vissa är onödigt, men för mig är det en vardagslyx, säger Mia och menar att hon njuter varje gång hon skruvar på vattnet.

Köket var ursprungligen litet vilket gjorde att man öppnade upp hembiträdets rum och satte in ett runt fönster i det som nu är kökets matplats och tvättstället här har ersatts av ett inbyggt skåp. Man har också satt ny mosaik ovanför nya bänkar av rostfri plåt samt teak, satt in spotlights under skåpen, lagt in nytt golv och låtit sätta in nytt innertak.

Att kärleken till köket är stark förstår vi. Här har man bevarat det platsbyggda köket, diskhandduksskåpet med fläkt och alla andra tidstypiska detaljer. Man har också här ett tvättnedkast till källarens tvättstuga, som löper uppifrån ovanvåningen. Det gamla sopskåpets lucka sitter kvar i väggen och Mia berättar hur hon kan se dåtidens sopgubbar gå alla trapporna upp och runt på husets baksida för att tömma sopkärlen.
-Jag gillar att tänka mig in i hur det var förr, men visst är det väl tur att man moderniserat det arbetet lite, ler hon.

Josef Frank i vackert svängd ektrappa

Den vackra ektrappan är dekorerad med Josef Franktapet på sättstegen. Trapphuset smyckas av ett fönsterparti i glasbetong infattat i ek. Trappbarriären i övre hallen är i ljus ek vars mönster är ett vackert arbete som specialritats för platsen och som för tankarna till en honungsvaxkaka. Det platsbyggda hyllorna har man flyttat på för att skapa ett extra sovrum bakom.

Übermoderna fönster som i en gammal tågvagn

Dörren sitter, liksom husets fönster, i en alukassett och svänger runt sin egen axel.
-Det är som tågfönstren förr i tiden, samma typ av fästen, berättar Mia. Den typen av dörr var inte vanlig på 50-talet heller, utan ett uttryck för hur übermodern villan var på sin tid.
Uterummet är nytt då det ursprungliga blivit förstört av tidens tand.

Koppar och teak – vanliga material på femtiotalet

I ögonfallande, och i blickfång från den inre hallen, är blomsterfönstret – en burspråksnisch i koppar tänkt för planteringar, där fönstren infattats i teak. Lampan från Louis Poulsen, en PH Artichoke – eller Kotten som den kallas, är ett utropstecken i inredningen som är genomgående väl avpassad för huset.

Ett fönster mot naturen

Fogdeg40-HiRes-11

Vardagsrummet ligger i vinkel, med matrum intill köket. Detta har på senare år fått ett härligt, stort fönster som öppnat upp huset mot trädgårdens baksida. Fönstret är ett återvunnet teakfönster från 20-30-talet.
-Oskar körde till Göteborg för att hämta det när en annan villa skulle renoveras. Det är 280 cm långt och inte helt lättmanövrerat – men så bra det passade i rummet!
När grannens japanska körsbärsträd blommar under våren fylls hela vardagsrummet av vårkänslor – bara en sån sak!

En sovrumsdröm i skir grönska

Det stora sovrummets inbyggda bokhylla ramar in den tänkta dubbelsängen och är i ekfanér. Väldigt mycket charm och mycket passande till den underbara tapeten i grönskande blad. Utsikten från fönstret är sydlig och visar takåsarna över Halmstad samt en havsglimt av Halmstads inlopp.

I femtiotalets badrum skulle man bada en gång i veckan

På femtiotalet var badrumsporslinet gärna färgat, kaklet var vitt och hade mörka funkis-fogar eller gick ton-i-ton med inredningen. Men bakom kaklet saknas de fuktspärrar som krävs idag. Då tog man ett bad en gång i veckan, numera duschar vi dagligen. Så dyker det upp problem i konstruktionen är det troligen här, i form av fuktproblem.

Familjen Wede har renoverat badrummen och här blir det tydligt vad Mia menar med att man inte måste bo i ett museum. Kvar är stilen med de blanka kvadratiska plattorna med mörk fog, vi hittar den populära glasbetongen och vädringsfönstret är original – resten är modernt. Blandarna från danska Börma ger njutning i vardagen och en detalj Mia älskar är golvet i källarens duschrum,
-Klinkergolvet hittade vi under en utförsäljning på Höganäs. Det återfinns i Operahuset i Sidney och såldes bara i ett begränsat antal kvadrat – det räckte till vårt duschrum!

Mias tips och råd

  • Lägg pengar på det som är viktigt för dig, på sånt du verkligen uppskattar – gärna i vardagen så att du får njuta av det ofta! Det ger bäst valuta för pengarna. Om du kan så välj det du gillar, och spara hellre på något annat!
  • Retro i all ära men inred inte ditt hem som ett museum, du ska bo där och trivas! Om du vill snöa in på ett årtionde så gör det genom att blanda in de detaljer du gillar i de andra valen du gjort och som är dina egna!

Vi tackar Mia för samtal, tips, råd och framför allt inspiration! Alla bilder är tagna av fotograf Fredrik Andersson på xcLens i samband med försäljningen av huset i april 2016.

Trevlig helg!

/Jessika på Bostad&Co

Gillade du det här inlägget? Då kanske du gillar det om Maria Klasén vars bostad blev en av de mest klickade på Hemnet under vecka 23 2017. 

En reaktion på ”Rock’n Roll, brylcréme och hembiträden i bevarad 50-talsvilla!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.